Skolbesök
Vårt Syfte: Skapa medvetenhet om psykisk ohälsa
På RUPH arbetar vi engagerat för att sprida vårt budskap och motverka utanförskap och stigmatisering kring psykisk ohälsa. Vi strävar efter att hjälpa unga att identifiera tecken på psykisk ohälsa och öka medvetenheten om ämnet. Genom att uppmuntra unga att ta ställning för sitt eget välmående och förmedla vårt välmående löfte, vill vi bidra till en mer öppen och stöttande miljö.
Starta en RUPH-Förening: Gemenskap och stöd
Vi är glada att hjälpa elever att starta en RUPH-förening på skolan eller ansluta en befintlig förening till oss. Genom föreningen skapar vi en trygg och stärkande gemenskap där olika aktiviteter erbjuds för medlemmarna. Tillsammans kan vi skapa en plattform där elever som aktivt stöttar psykisk hälsa kan umgås med andra likasinnade ungdomar.
Målsättning Med Skolbesöken: Fler medlemmar, starkare gemenskap
Vi strävar efter att så många elever som möjligt blir medlemmar i RUPH. Genom vårt förebyggande arbete och skapandet av en stark gemenskap, vill vi stärka unga i deras psykiska välmående och uppmuntra dem att öppet och tryggt prata om psykisk ohälsa. Tillsammans kan vi göra skillnad och skapa en mer öppen attityd kring psykisk hälsa.
Tillsammans Gör Vi Skillnad: Boka Ett Skolbesök Redan Idag!
Vi ser fram emot att besöka er skola och tillsammans skapa en trygg och stärkande miljö för elevernas psykiska välmående! Kontakta oss för att boka ett skolbesök redan idag och vara med och göra skillnad! Tillsammans kan vi arbeta för en bättre och mer inkluderande framtid
Om skolbesöken
RUPH arbetar bland annat genom att besöka skolor för att sprida vårt budskap och för att försöka bryta utanförskap och stigmatisering kring psykisk ohälsa.
Genom att så tidigt som möjligt börja informera ungdomar om psykisk hälsa och ohälsa, att det finns och vilka effekter psykisk ohälsa kan ha på både individer, anhöriga och samhället i stort, vill vi få ungdomar att ta ställning för sin psykiska hälsa och sitt eget välmående.
Vi tror att vi genom tidigt uppmärksammande av psykisk ohälsa och presenterande av olika insatser kan hjälpa fler ungdomar att må bättre. Framförallt kan vi bryta stigmatisering kring ämnet, erbjuda en gemenskap för unga som mår dåligt samt presentera olika alternativ till hjälp och stöd.
Under ett skolbesök kommer representanter från RUPH och besöker er skola för att informera eleverna om psykisk ohälsa och hur det påverkar människor. Självklart i samråd med skolledning och personal. Vi hör av oss på förhand och bokar in ett besök en dag som passar båda parter. Syftet med besöket är att få så många elever som möjligt att göra ett ställningstagande för sin egen psykiska hälsa. Det görs genom att de elever som vill får avlägga ett löfte om att stå upp för sin egen psykiska hälsa och välmående. Löftet gäller i ett år i taget och genom att avlägga löftet bli eleverna automatiskt medlemmar i RUPH.
Under skolbesöket vill vi även bistå eleverna med hjälp att starta en förening under RUPH, om intresset finns. Vår målsättning är att arbeta långsiktigt och redan från de tidiga skolåldrarna, tillsammans med elevhälsovården, lärare och inte minst barnen och ungdomarna själva.
Under dagen informerar och pratar vi med eleverna om psykisk hälsa och förebyggande arbete samt upplyser dem om RUPHs verksamhet.
Genom att hjälpa eleverna att starta en RUPH-förening, eller genom att ansluta en befintlig förening till riksorganisationen, skapar vi ett tryggt sammanhang där vi kan hjälpa och stärka barnen och ungdomarna i deras psykiska välmående och deras ställningstagande för den egna psykiska hälsan. Vi vill helt enkelt nyttja föreningsformen och tidigt fånga upp ungdomarna för att engagera dem i ett förebyggande arbete. Vi tror på konceptet att unga lär andra unga. Unga når fram med information till andra unga på ett sätt som vuxna inte alltid gör.
Målsättningen med skolbesök
Vårt huvudsakliga mål är att bygga upp ett långtgående samarbete med er och andra skolor för att stötta elevhälsoteamet, fritidsledare, rektorer, skolvärdar och annan skolpersonal som arbetar nära eleverna. Det är ett arbete som vi vill börja med så tidigt som möjligt eftersom vi tror att det ger bättre förutsättningar för psykiskt välmående.
RUPHs representanter som besöker skolorna är utbildade inom förebyggande verksamhet och har både gedigen erfarenhet av psykisk ohälsa och professionell bakgrund inom psykiatrivård.
I vår målsättning ingår det också att få så många elever som möjligt att bli medlemmar i RUPH. Det gör vi genom att hjälpa de elever som vill starta en RUPH-förening på skolan att göra det. Det är även möjligt att låta en befintlig förening bli en RUPH-förening. Förutsättningen är då att föreningen accepterar RUPHs villkor om att alla föreningens medlemmar tagit ställning för sin psykiska hälsa samt att föreningen arbetar förebyggande.
Genom att starta en RUPH-förening skapas det en positiv mötesplats som erbjuder olika former av aktiviteter. RUPH-föreningen blir en plats där de elever som aktivt har tagit ställning för sin psykiska hälsa kan umgås med andra ungdomar som har gjort samma ställningstagande. Ett medlemskap i en RUPH-förening är ett bra sätt att stärka ungdomarna i sitt psykiska välmående, skapa en gemenskap för dem samt ge dem kunskap och verktyg för att hantera psykisk ohälsa och våga prata om det.
Vårt förebyggande arbete
Vårt Mål: Bryt tabun och skapa gemenskap
Inom RUPH brinner vi för att förebygga psykisk ohälsa, stigmatisering och isolering bland unga. Vårt främsta mål är att bryta tabun kring psykisk ohälsa, öka medvetenheten och skapa utrymmen för gemenskap. Vi vill vara en trygg plats där unga kan finna stöd och vänskap.
Principer för vårt förebyggande arbete:
1. Stå upp för psykisk hälsa: Våra medlemmar tar aktivt ställning för sin egen och andras psykiska hälsa genom att avlägga ett löfte. Genom detta engagemang skapar vi en positiv och stöttande miljö.
2. Trygga mötesplatser: Vi skapar säkra mötesplatser där medlemmarna kan bygga meningsfulla relationer och hitta nya vänner. Att kunna prata öppet om sitt mående är en viktig del av vår verksamhet.
3. Ung organisation för unga: RUPH är en organisation som drivs av unga och för unga. Vi möjliggör möten och engagemang kring psykisk hälsa. Lokalföreningar startas på platser där behovet är som störst, såsom skolor och fritidsgårdar.
4. Kunskap och verktyg: Vi tror på kraften i kunskap. Genom att förmedla kunskap om både psykisk hälsa och ohälsa ger vi våra medlemmar verktyg för att förstå och hantera sina känslor och utmaningar.
5. Långsiktighet och regelbundenhet: Vårt förebyggande arbete är hållbart och regelbundet. Genom föreläsningar, läger, utbildningar och andra aktiviteter når vi unga flera gånger varje år. Vi besöker även skolor för att sprida medvetenhet från mellanstadiet till gymnasiet.
6. Samarbeta för gemensamma mål: Tillsammans är vi starka. Vi samarbetar regelbundet med andra likasinnade organisationer och aktörer för att nå våra gemensamma mål för psykiskt välmående.
7. Våga prata öppet: Genom öppenhet och dialog bryter vi tabun och stigmatisering kring psykisk ohälsa. Ungas röster är avgörande, och vi arbetar för att lyfta fram ungas åsikter och påverka vår omvärld.
Vi är övertygade om att tillsammans kan vi göra skillnad. Välkommen att vara med oss på RUPH och bidra till en ljusare framtid för psykiskt välmående! Vi vågar prata – gör det du med!
Inom RUPH arbetar vi förbyggande för att förhindra att psykisk ohälsa, stigmatisering kring ämnet och isolering hos ungdomar uppstår. Det viktigaste i detta arbete är därför att bryta tabun, börja prata om psykisk ohälsa och skapa utrymmen för gemenskap. Det gör vi genom att förmedla kunskap kring psykisk ohälsa, skapa trygga mötesplatser och bilda opinion inom ämnet. Därtill vill vi inom RUPH också bygga upp en långsiktig relation med de skolor som vi besöker. Detta för att fortsatt kunna bedriva och upprätthålla det förebyggande arbetet även efter det att vi besökt skolan. Vi värnar djupt om relationerna som vi skapar med både skolledning, personal och självklart eleverna som blir medlemmar hos oss.
Principer för vårt förebyggande arbete:
“Jag tar ställning för min psykiska hälsa!”
Har du hört talas om RUPH och är intresserad av att ta ställning för ditt psykiska välmående? I så fall har du kommit rätt. Hos oss får du möjlighet att göra ett aktivt ställningstagande genom att avlägga ett löfte. Ett löfte om att du från och med nu kommer att ta hand om dig själv, att din egen psykiska hälsa kommer först men att du också står upp för andra som mår dåligt. När du avlägger detta löfte blir du också automatiskt medlem i RUPH och får ta del av en rad olika roliga möjligheter och förmåner.
Vårt löfte lyder:
“Jag tar härmed ställning för min psykiska hälsa, med start idag och för minst ett år framåt. Genom detta löfte står jag också upp för andra medmänniskor runt om mig som mår dåligt och jag lovar att göra mitt yttersta för att bidra till en positiv värld där vi pratar om vårt mående och tillsammans bryter tabu kring psykisk ohälsa.”
Tanken med att avlägga detta löfte är att skapa gemenskap för alla medlemmar inom RUPH. Om alla avlägger samma löfte och arbetar för att uppnå något gemensamt så skapas samhörighet. Unga som tillsammans bestämmer sig för något är en stark kraft som är svår att stoppa, och något som vi tror kan göra verklig och viktig förändring!
Löftet gäller för ett år framöver, så varje år behöver våra medlemmar avlägga ett nytt löfte om de fortsatt vill vara med i organisationen.
“Jag tar ställning för min psykiska hälsa!” – Välkommen till RUPH
Gör en aktiv insats för ditt psykiska välmående!
Om du har hört talas om RUPH och är intresserad av att ta ställning för ditt psykiska välmående, har du hamnat rätt. Här får du möjlighet att göra ett aktivt ställningstagande genom att avlägga ett löfte. Ett löfte som innebär att du prioriterar din egen psykiska hälsa samtidigt som du står upp för andra som mår dåligt. När du avger detta löfte blir du en stolt medlem i RUPH och får ta del av en rad spännande möjligheter och förmåner.
Vårt löfte lyder:
“Jag tar härmed ställning för min psykiska hälsa, med start idag och för minst ett år framåt. Genom detta löfte står jag också upp för andra medmänniskor runt om mig som mår dåligt, och jag lovar att göra mitt yttersta för att bidra till en positiv värld där vi pratar om vårt mående och tillsammans bryter tabun kring psykisk ohälsa.”
Skapa gemenskap och kraft genom löftet
Tanken bakom detta löfte är att skapa en stark gemenskap för alla RUPH-medlemmar. Genom att alla avger samma löfte och arbetar för ett gemensamt mål, skapas samhörighet och kraft som är svår att stoppa. Tillsammans utgör unga som bestämt sig för förändring en kraft som kan göra verklig skillnad!
Ett löfte för varje år
Löftet gäller för ett år framåt, vilket innebär att våra medlemmar varje år avlägger ett nytt löfte om de vill fortsätta vara en del av RUPH. På så sätt håller vi gemenskapen levande och fortsätter tillsammans arbetet för ett bättre psykiskt välmående.
Bli en del av RUPH och förändra världen – Ett löfte i taget!
Tillsammans kan vi skapa en positiv och stöttande värld där psykisk hälsa är prioriterad och där vi bryter tabun. Bli en del av RUPH idag genom att avlägga ditt löfte för ditt eget och andras psykiska välmående. Tillsammans gör vi skillnad! Välkommen till RUPH – För ett starkare och mer inkluderande samhälle!
Är du intresserad av att gå med i RUPH? Så roligt, och varmt välkommen till oss! Är du en enskild individ är det enklast att bara bli medlem, det blir du genom att avlägga vårt [löfte], och fylla i vårt enkla formulär här nedan.
Är ni en grupp kompisar som vill gå med tillsammans kan ni också välja att starta en RUPH-förening. Föreningar passar perfekt för unga som vill engagera sig, göra roliga aktiviteter tillsammans och ha en social gemenskap.
Allmän information
Vad är en förening?
En förening är när en mindre grupp medlemmar i en organisation och gör saker tillsammans. I RUPH är den gemensamma nämnaren att alla medlemmar (och således alla föreningar) har tagit ställning för sin egen och andras psykiska hälsa genom att avlägga ett löfte.
För att en förening ska vara demokratisk behöver den hålla ett årsmöte, utse en styrelse och regelbundet hålla styrelsemöten.
Årsmöte
Årsmöte är ett möte där föreningens medlemmar träffas och bestämmer vad föreningen ska göra och vilka som ska sitta i styrelsen det kommande året.
På ett årsmöte ska ni göra följande:
Roller i styrelsen
Styrelsens uppgift är att se till så att föreningen gör det som har bestämts på årsmötet och att ta hand om föreningens pengar. Det är ett gemensamt ansvar som delas ut mellan olika roller i styrelsen.
Rollerna i styrelsen är följande:
Pengar
Som förening i RUPH har ni möjlighet att få ekonomiska bidrag för att bekosta de utgifter ni har i föreningen.
Vad ska pengarna användas till?
Pengarna som RUPH-föreningar får ska användas till aktiviteter ni gör i er verksamhet. Det kan handla om att köpa fika till era träffar, åka på studiebesök tillsammans eller arrangera någon rolig aktivitet som bowling.
Hur ofta får ni pengar?
Hur mycket pengar kan ni få?
Hur mycket pengar ni kan få beror på vilken typ av bidrag det rör sig om och vad pengarna ska användas till. Generellt brukar bidragen vara mellan 5.000 och 10.000 kronor, men det kan variera.
Följ dessa steg för att starta er alldeles egna RUPH-förening:
1.Från idé till förening
Har ni en idé om vad ni vill göra tillsammans? Vill ni anordna aktiviteter för att främja psykisk hälsa? Känner ni att det saknas en förening på er skola som jobbar förebyggande mot psykisk ohälsa? Kanske är opinionsbildning er grej?
Oavsett vad ni vill göra så blir det ofta roligare att göra det tillsammans med andra. När ni har en idé om vad ni vill göra, och är minst tre personer, är ni redo att starta en förening!
2.Samla dina vänner och intresserade i gruppen (ni behöver vara minst 3 personer).
Bestäm vad ni vill göra inom er RUPH-förening. Vad vill ni hålla för aktiviteter? Vad vill ni påverka? Det kan vara en större grej eller flera olika mindre, ni bestämmer!
3.Hur tänker ni kring era medlemmar, vill ni bli flera som är med i er RUPH-förening?
Spåna fram en plan för hur ni skulle kunna locka fler att vara med. Fundera och diskutera!
4.Håll ett nybildningsmöte
Ett nybildningsmöte är ett möte för alla som vill vara med och starta föreningen. Kontakta oss så hjälper vi er att hålla erat första nybildningsmöte!
Kom ihåg! Föreningsårsmöte
En gång per år behöver ni inom er förening också hålla ett årsmöte. Det är ett officiellt möte där ni bestämmer vad föreningen ska göra under hela året, vilka som ska sitta i styrelsen för föreningen med mera.
Vi hjälper er!
När man har startat en förening tillsammans kan det kännas som det finns många saker att ha koll på. Ta det lugnt! Det behöver inte vara så komplicerat – och om ni har funderingar eller frågor kan ni alltid kontakta oss på RUPH.
För att vara medlem i RUPH måste vissa kriterier uppfyllas.
Följande är våra medlemskapskriterier:
Det är RUPHs riksstyrelse som beslutar om medlemskap. Beslutet grundas på den sökandes överensstämmelse med medlemskriterierna och bedömningen av huruvida deras medlemskap kommer att stärka och gynna organisationen.
Medlemmars rättigheter och skyldigheter
Medlemskapets upphörande
Vi är en nationell ungdomsorganisation som brinner för att främja ungas psykiska hälsa och välbefinnande.
©2024 Riksorganisationen för ungas psykiska hälsa
Här hittar du medlemsvillkor för RUPH. Senast uppdaterad januari 2024.
Medlemskap
Ditt medlemskap börjar gälla först efter att din registrering gått igenom och efter att du tagit del av medlemsvillkoren. Medlemskapet är personligt. RUPH har rätt att avsluta ditt medlemskap om du bryter mot stadgar eller regler.
Personuppgifter
Dina personuppgifter behandlas i enlighet med gällande lagstiftning. Dina personuppgifter används för att administrera medlemskap i RUPH. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter i vår integritetspolicy.
Du som medlem har själv ansvar för att dina kontaktuppgifter är korrekta och uppdaterade.
Avgifter
Eventuell avgift för medlemskap i RUPH kommer att specificeras tydligt till dig som medlem via förbundet eller den förening som du är ansluten till.
Aktiviteter i RUPH
Vi ser till att alla aktiviteter följer våra regler, och det är viktigt att alla medlemmar respekterar dessa.
RUPH förbehåller sig rätten att göra justeringar i vårt program och våra aktiviteter. Om det skulle ske några ändringar, kommer vi att informera våra medlemmar i god tid.
Ställningstagande mot alkohol och droger
På RUPH har vi en stark ståndpunkt mot droger och missbruk. Vi arbetar aktivt för att upprätthålla en sund och drogfri miljö för alla våra medlemmar.
Ta initiativ
Vi uppmuntrar till att ta steget och organisera egna aktiviteter eller till och med starta en självständig lokal förening. Detta ger medlemmen möjlighet att aktivt påverka och bidra till vårt gemensamma mål på lokal nivå. Föreningar får tillgång till vår support och våra resurser. Vi erbjuder vägledning i hur man organiserar och driver en förening, och ger tillgång till utbildningsmaterial. I vissa fall kan vi ge ekonomiskt stöd till föreningar för att genomföra specifika projekt eller aktiviteter.
Årsmöten
RUPH:s medlemmar har rätt att delta på och rösta på RUPH:s förbundsårsmöten.
Det är på årsmötet beslut tas om organisationens framtid, inklusive valet av styrelse och godkännande av större förändringar i verksamheten. RUPH värderar demokrati högt i alla beslut vi tar. Det innebär att vi alltid strävar efter öppenhet, rättvisa och jämlikhet. Varje medlems åsikt är värdefull och bidrar till att forma RUPH:s framtid.
Användning av bilder och media
Medlemmar godkänner att RUPH använder bilder eller media från aktiviteter för marknadsföring eller andra ändamål.
Hälsotillstånd
Vid aktiviteter i RUPH ansvarar medlemmen för att dennes hälsotillstånd är i skick att deltaga.
Ändringar/justeringar i medlemsvillkoren
RUPH har rätt att göra ändringar i medlemsvillkoren. Du är själv ansvarig för att hålla dig uppdaterad om medlemsvillkoren hos RUPH.
Försäkring
Medlemmar har en olycksförsäkring som gäller under våra arrangemang.
Avsluta medlemskap
Du kan när som helst avsluta ditt medlemskap genom att skicka en skriftlig begäran till info@ruph.se.
Kontakt
Vid frågor kring medlemsvillkor, vänligen kontakta oss på info@ruph.se